Kliņģeri pēc pasūtījuma ar piegādi uz mājām vai biroju.

Sāļie kliņģeri, saldie kliņģeri – no rauga vai kārtainās mīklas. Kliņģeri ir pieejami visdažādākie un visus veidus pat publicēt nav iespējams. Tāpēc labākais risinājums ir, vienkārši piezvanīt mūms uz biroju un klientu konsultants visu izstāstīs, kādi varianti ir iespējami.

Svētku kliņģeri

Sāļie un saldie kliņģeri visām dzīves situācijām

Svētku kliņģeri

Dažam kliņģeris saistās ar bērnības atmiņām – skaistu, astotniekā izliektu kārumu, kas pārkaisīts ar mandelēm un pūdercukuru, citam tas ir jubilejas kulminācija – augļiem dekorēts gardums. Mēs varam piepildīt jebkuru Jūsu vēlmi. Mūsu konditoru izstrādājumus iecienījuši kā lieli, tā mazi. Pasūtīt var gan grezni dekorētu saldo, gan pikantu sāļo kliņģeri, iepriekš vienojoties par laiku un, galvenais, kliņģera veidu, izmēru, dekorējumu un pildījumu. Mēs izcepsim Jums kliņģeri, talkā ņemot mūsu rūpīgi izstrādātās receptes, ilgajā darbā gūtās iemaņas, talantu un uzmanīgi ieklausoties Jūsu vēlmēs.

Ja kādreiz ciemiņus varēja pārsteigt ar svētku kliņģeri, kas pārkaisīts ar pūdercukuru, tad šodien ar to ir stipri par maz. Iespējams, kādam nostalģijas vārdā pietiks ar kliņģeri, kas nokaisīts grauzdētām mandelēm, rozīnēm un pūdercukuru. Taču vairums ilgojas pēc vēl kā – košas marmelādes, šokolādes skaidiņām, augļiem želejā vai glazūras kliņģera dekorējumā, plašāka riekstu sortimenta, magoņu vai sezama sēkliņām kliņģera pildījumā. Jo košāks kliņģeris, jo labāk. Tie, kam svaigi skābēts gurķītis šķiet gardāks par kūku, iespējams, iekāros sāļo kliņģeri – konditorejas izstrādājumu, kas svētku galdam piešķir pikantu akcentu. Pie mums Jūs varat pasūtīt abus konditorejas izstrādājumus – kā tradicionālo, tā sāļo kliņģeri.

Kliņģeris ir labs risinājums kā konferences starplaikam un jubilejai birojā, tā mājas ballītei – gan Ziemassvētku noskaņās rīkotai, gan vasarīgiem dārza svētkiem. Kliņģeri, līdzīgi kā torti, uz jubilejas galda liek kulminācijas brīdī. Kliņģeris rada svētku sajūtu un grezno deserta galdu, piešķirot pasākumam svinīgumu. Tas ir arī parocīgs – sagriežot kliņģeri nelielās šķēlēs, ar vienu pašu pietiks prāvam viesu pulkam. Svētku kliņģera gabaliņu var ērti uzlikt uz papīra salvetes, tādēļ servēšanai nebūs vajadzīgi trauki un galda piederumi, kas ir svarīgi, ja jubileja tiek rīkota birojā vai kafijas pauzē ātri jāpamielo liels sanāksmes, konferences vai semināra dalībnieku pulks. Pat tad, ja kliņģeris uzreiz netiek apēsts, to var novietot uz galda, lai katrs pēc vēlmes pēcāk atnāktu pēc svētku kliņģera gabaliņa, – tas nebojāsies, arvien vēl būs skaists un dažam kraukšķīgā maliņa liksies gardāka nekā tikko nogriezta kliņģera mīkstums.

Kliņģeri svētku noskaņai

Kliņģeris ir iecienīts konditorejas izstrādājums. Tradicionāli to cep no rauga mīklas, kurā netrūkst ne sviesta, ne cukura, ne olu un piena. Bieži kliņģera mīklu papildina arī kāda garšviela, tostarp kardamons vai vaniļa, arī kurkuma, kas kliņģeri dara īpaši dzeltenu. Katrai saimniecei ir sava kliņģera recepte, kā pašas cepto kārumu padarīt par gardu un visu viesu apbrīnotu našķi. Arī mūsu cepējām ir sava īpašā kliņģera recepte, kas laika gaitā izkopta un papildināta, radot mīklu pasakaini gardam kārumam. Tādēļ arī iesakām svētku reizē lieki nenopūlēties un kliņģeri pasūtīt, paļaujoties uz mūsu konditoru profesionalitāti.

Kliņģeris izmērā variē no neliela cepuma līdz prāva galda lielumam. Sāļie kliņģerīši jeb miniatūrās sālsstandziņas ir laba uzkoda, smalkmaizītes lieluma ar ķimenēm apkaisītie kliņģeri savukārt ir labs našķis, ko pārnest no gadatirgus, bet tradicionālais svētku kliņģeris jau ir pieklājīga izmēra kārums, ko likt galdā ne tikai jubilejā, bet arī brīvdienās. Iepriekš pasūtot kāroto kliņģeri, iespējams patīkami pārsteigt kā kolēģus, tā arī draugus un mājiniekus. Ja jubileja ir apaļa vai ēdāju solās būt vairāk, tad kliņģeri labāk pasūtīt prāvāku – tā, lai visiem pietiek. Mūsu meistariem ir liela pieredze. Viņi arī labprāt pastāstīs, cik prāvam pulciņam pietiks ar pasūtīto kliņģeri.

Klasiskā kliņģera forma ir astotnieks – gan ne vienkāršs, bet no vienas mīklas sloksnes izliekts un vēl ar pārkrustotiem galiem. Tādu kliņģeri savulaik katrs nemaz nedrīkstēja cept. Bija jābūt kliņģeru beķeru ģildes loceklim, lai varētu sapņot par kliņģeru biznesu. Un tā bija māksla – izrullēt un gaisā šūpot garo mīklas strēmeli tā, lai galu galā uz pannas izveidotu nevainojamas formas kliņģeri. Lai arī kopš tiem laikiem saimnieces iemanījušās kliņģeri izliekt, mīklu nemētājot pa gaisu, tomēr nav nekāds brīnums, ka dažkārt cilvēki no tā atsakās un izvēlas apaļas formas kliņģeri. Tāds vieglāk ievietojas pannā un neprasa pārmēru lielu veiklību. Citkārt tas pat ir vēlams – ja kliņģeris domāts mazākam pulciņam vai arī vajadzīgi vairāki kliņģeri, ko izvietot uz atsevišķiem galdiņiem. Arī sirds formas kliņģeris vēl arvien ir kliņģeris un lieliski noder, piemēram, Valentīna dienas vai saderināšanās nosvinēšanai. Mēs esam atvērti Jūsu vēlmēm un pieliksim visas pūles, lai izveidotu Jums vēlamas formas kliņģeri. Pasūtiet kliņģeri un pārliecinieties paši!

Kliņģeris ir tradicionāls konditorejas izstrādājums un kā radīts svētku galdam – tas ir liels, skaists un grezns, īpaši tad, ja dekorēts ar grauzdētām mandelēm, glazūru vai augļiem želejā. Kārumi ir apslēpti arī kliņģera mīkstumā, mīklā klasiskā variantā iejaucot rozīnes, kuru vietā šodien bagātīgi tiek pielietotas arī žāvētas aprikozes un plūmes, marmelādes gabaliņi, magoņu vai sezama sēkliņas, lazdu rieksti un citas gardas lietas. Ja arī ar to ir par maz, kliņģeri var bagātināt ar ievārījuma vai krēma pildījumu. Vācijā iecienīts ir kliņģeris ar cukurā iejaukta kanēļa pildījumu. Arī mums ir savi noslēpumi, kā pasūtīto kliņģeri padarīt vēl gardāku.

Sāļie kliņģeri

Sāļais kliņģeris ir ne tikai grezns un gards konditorejas izstrādājums, bet arī sātīgs, tādēļ ar šķēli kliņģera var aizstāt pat ēdienreizi. Ja vēl nesen tas šķita kas neierasts, tad nu jau cilvēki ir pie tā apraduši un iecienījuši. Arī mēs savā sortimentā esam iekļāvuši sāļo kliņģeri, kuru var iepriekš pasūtīt, vienojoties ne tikai par kliņģera izmēru, formu un dizainu, bet arī saturu.

Sāļais kliņģeris uzturvielu ziņā līdzinās kārtīgai maltītei, vienlaikus ir svinīgs un reizē rotaļīgs, jo ēdienreizei piešķir vieglumu, turklāt to, līdzīgi kā saldo kliņģeri, var skaisti dekorēt – gan ar zaļumiem un dārzeņu rotājumiem, gan arī apkaisīt ķimenēm vai sezama sēkliņām. Atkarībā no tā, kādam gadījumam Jūs kliņģeri pasūtīsiet, mēs arī piemeklēsim un ieteiksim labāko risinājumu kliņģera noformējumam, lai tas harmonētu ar galda klājumu un mielotu acis.

Tradicionāli sāļo kliņģeri gatavo no kārtainās rauga mīklas un pilda ar gaļu, zivi, sieru, dārzeņiem un garšaugiem. Izdomai te teju nav robežu – gaļa var būt gan kūpināta, gan pārstrādāta cepetī, desā vai šķiņķī, dārzeņi – tomāti, puravi, olīvas, marinēti gurķīši, svaigi vai saulē kaltēti tomāti, paprika – lieliski papildinās un atsvaidzinās kliņģera garšas buķeti, vēl lielāku dažādību ieviesīs šampinjoni, lasis vai tuncis. Gardēžus, protams, iepriecinās kliņģeris ar mārrutku vai sinepju mērci, majonēzi, kā arī asumiņš – ķiploki, sīpoli, asā paprika un citi piparoti garšaugi. Protams, sāļo kliņģeru recepšu ir daudz un vienā kliņģerī visu neieliksi. Tā būtu veltīga produktu izšķiešana, kas, visdrīzāk, vēlamo rezultātu nesniegs. Mūsu meistari, balstoties uz Jūsu vēlmēm un savu ilggadējo pieredzi, ieteiks labāko risinājumu un gardāko kliņģeri. Tādēļ ir vērts sāļo kliņģeri pasūtīt, lai pretim saņemtu tieši to, kā visvairāk kārojas.

Rekords

Latvieši, visticamāk, kliņģeri cept iemācījās no vācu beķeriem. Taču tas nav iemesls vāciešiem atstāt visus laurus. Mēs ne tikai esam radoši papildinājuši kliņģeri gan satura, gan dekorējuma ziņā, bet arī izmēros, turklāt tādā mērā, ka Latvija iekļuvusi Ginesa rekordu grāmatā. Tas tika sasniegts 1999.gadā, izcepot 9,999 metrus garu kliņģeri. Mūsu konditori varbūt nesola Jums lauzt šo rekordu, bet noteikti uzklausīs vēlmes par kliņģera izmēru un savu iespēju robežās centīsies tās arī apmierināt.

Vēsture

Kliņģeris sniedz svētību un tiek saistīts ar kristīgo tradīciju. Sākotnēji kliņģeris bija kristiešu gavēņa ēdiens. Mūki, sausajā maizītē kozdami, pat sapņos nevarēja iedomāties, kas no šīs liesās maltītes ar laiku tiks veidots. Atskaņas no tiem laikiem ir tradīcija vietumis Eiropā našķoties ar kliņģeri Pūpolsvētdienā vai Mārtiņdienā, kad tiek pieminēts Svētais Mārtiņš. Savukārt dažos Vācijas reģionos kliņģeris savulaik tika cepts Jaungadā – tas nesot laimi un pārticību. Bērni kārumu kopā ar iekrātu laimes grasi Jaungada rītā nesa saviem krustvecākiem.

Lai kurā zemē kliņģeris tiktu cepts, tam raksturīgie liekumi sākotnēji tika asociēti ar sakrustotām rokām. Turklāt reģionu no reģiona varēja atšķirt pēc tā, cik plaši vai mazāk izvērsti kliņģera „rokas” bija krustotas. Lieki piebilst, ka mūsu meistari ir pietiekami veikli, lai Jūsu pasūtītajam kliņģerim piešķirtu skaistu formu ar klasisku liekumu.

Leģendas

Lai arī pilnīgi drošu ziņu nav, viena no leģendām vēsta, ka kliņģeris savu formu ieguva, pateicoties vecam franču mūkam. Viņam kādā Dienvidfrancijas klosterī bija uzticēta maizes cepšana. Kad svētais vīrs vienmuļajā darbā piekusa un meklēja atpūtu baznīcas velvēs, viņš, vērojot savus ticības brāļus, sev par pārsteigumu atklāja, kā maizīti varētu cept pa jaunam. Ko gan viņš tādu ieraudzīja? Neko sevišķu. Mūki lūdzās. Taču tolaik ļaudis rokas lūgšanā salika citādi – krusteniski pār krūtīm, ar plaukstām uz pleciem. Šis skats arī iedvesmoja klostera beķeri izveidot maizi krusteniski uz augšu saliektu roku formā. Tā dzima kliņģeris.

Savukārt cita, daudzviet Vācijā populāra leģenda vēsta par kādu beķeri, kas bija tik ļoti noziedzies, ka bija pelnījis nāvessodu. Taču lielkungs, zinādams, ka beķeris ir īsts darbarūķis un sirdī labs cilvēks, gribēja viņam dot iespēju. Viņš atsauca pie sevis nelaimīgo vīru un teica: „Draugs, izcep tādu maizi, kurai saule trīskārt cauri spīd. Tad karātavu vietā tev tiks dāvāta dzīvība.” Vīrs devies uz savu beķereju un visu nakti pavadījis, gudrodams, kā lai izcep tādu maizi, līdz iejaucis mīklu, izrullējis garā strēmelē un tikmēr locījis, kamēr izlocījis mums zināmajos kliņģera lokos, izcepis un tā paglābis sevi no drošas nāves.

Nav svarīgi, kurš stāsts ir tuvāk patiesībai. Abus vieno pacilājošā doma, ka kliņģeris nes svētību un paver ceļu radošajam garam. Šajā ziņā mūsu konditori ir seno beķeru domubiedri – arī viņi savos kliņģeros ieliek izdomu un sirds siltumu.

Tikai labākie kliņģeri un konditorejas izstrādājumi – VisiĒdieni.lv

Kliņģeri
5 (100%) 29 votes