Pusdienu un komplekso pusdienu piegāde uz biroju vai mājām.

Pusdienu maltīte līdztekus brokastīm un vakariņām ir svarīga ēdienreize, kuru nevajadzētu izlaist, – tā spēcina un dod enerģiju atlikušajai dienai. Tomēr ikdienas steigā pusdienas piemirstas. Cieš ne tikai veselība un darba kvalitāte, bet arī mūsu attiecības un bizness – gan biznesa pusdienas, gan gluži parastas kompleksās pusdienas kolēģu vidū ir iespēja ne tikai atvilkt elpu un spēcināties, bet arī apmainīties domām, veidot kontaktus un nostiprināt jau esošos. Mēs piedāvājam pasūtīt siltas pusdienas uz biroju vai mājām, aiztaupot Jūsu laiku un enerģiju un sniedzot iespēju baudīt pusdienu maltīti arī tad, ja darba ir pāri par galvu un nav vaļas gatavot vai meklēt kādu ēstuvi.

Pusdienu piegāde uz biroju ļaus ne tikai remdēt izsalkumu, bet tā ir iespēja tikties ar sadarbības partneriem pie pusdienu galda un palutināt viņus ar iepriekš izvēlētu un pasūtītu ēdienu, kā arī ekonomēt, izvēloties dienas piedāvājumu. Ņemot vērā sezonālās izmaiņas, dienas piedāvājums bieži ir arī labākā izvēlē, lai baudītu ēdienu, kas pagatavots no svaigiem pašmāju produktiem, nav tālu vests un tādēļ ne nieka nav zaudējis no savas uzturvērtības. Pie pusdienu galda biroja darbinieki var tikties kā jubilejas reizē, tā arī ikdienā, baudot dienas maltīti. Pusdienu piegāde pēc pasūtījuma ļauj arī biroja darbinieku vidū izvēlēties katra vēlmēm un ieradumiem atbilstošu ēdienu – vieglu, veģetāru vai sātīgu gaļas ēdienu, pikantu vai maigu, tradicionālu vai eksotisku. Vienam svarīgāka liksies diēta, citam kārosies garda deserta, bet vēl cits, iespējams, novērtēs pusdienas, kurās tiek pasniegta zupa vai dārzeņu sautējums, jo daudzi sapņo par sabalansētu ēdienkarti un veselīgu uzturu, bet bieži pietrūkst laika, lai gādātu produktus un stāvētu pie plīts.

Ēdienu piegāde birojā

Pie galda, kā zināms, sarunas vedas labāk. Pateicoties pusdienu piegādei, birojs var izrādīties laba vieta biznesa pusdienām. Protams, tās vairs nebūs kompleksās pusdienas, bet īpašs pusdienu piedāvājums – pēc izmeklētām receptēm profesionālu meistaru pagatavota maltīte, kuras gatavošanā talkā ņemti kā svaigi pašmāju, tā eksotiski svešzemju produkti. Īpaši izdevīgs pusdienu piedāvājums ir semināra vai sanāksmes gadījumā, kad svarīgi taupīt laiku, bet vienlaikus gādāt par viesu komfortu. Kompleksās pusdienas šajā gadījumā ļaus ātri un reizē sātīgi pabarot lielu skaitu cilvēku. Pasūtot savlaicīgi, darba pusdienu piedāvājumu iespējams dažādot, dienas ēdienam izvēloties sezonāli vai ēdāju vēlmēm pieskaņotu maltīti.

Ne reti arī mājas solis prasa tik lielu piepūli, ka maltītes gatavošanai neatliek laika, savukārt brīvdienās negribas nosist dienu pie plīts un netīro trauku kalna, taču ģimenei sagādāt gardu un sabalansētu dienas ēdienu gribas. Šajā gadījumā laba izvēle ir pusdienu piegāde uz mājām. Vai nu ātri pasūtāmas kompleksās pusdienas, dienas piedāvājums, vai arī pēc individuālām vēlmēm pasūtīta maltīte. Ja svinama apaļa jubileja vai ciemos gaidāmi izmeklēti viesi, noderēs arī biznesa pusdienu ēdienkarte. Ēdienu var pasūtīt jau laicīgi, noskaidrojot dienas piedāvājuma sniegtās priekšrocības un precizējot laiku, kad pusdienas piegādājamas. Ja gribas skaisti uzposties, labā omā sagaidīt viesus un būt možam līdz pēdējam ciemiņam, tad pusdienu piegāde ir lieliska ideja.

Tradīcijas

Ziemeļu zemēs cilvēki ierasti pusdienas ēd dienas vidū, galdā liekot siltu un sātīgu maltīti, bieži arī gaļas ēdienu. Mūsu senči pusdienlaikā atvilka elpu pirms pēcpusdienas darba cēliena, sasildījās pie karstas zupas vai putras bļodas. Tā bija reize, kad visa saime sapulcējās ap lielo pusdienu galdu, kopā baudīja maltīti un pārmija kādu vārdu, vairojot kopīgas sajūtu.

Pusdienas ir galvenā ēdienreize, kurā atgūt spēkus atlikušajai dienai, lai vakariņās pie tējas paniekotos vien ar kādu auksto uzkodu. Citādi ir siltajās zemēs – Francijā, Itālijā, Spānijā, Portugālē un citviet. Tur karstākajā dienas daļā, pusdienlaikā, siltas maltītes nevienam nekārojas. Tā vietā tiek nobaudīts kāds našķis vai aukstās uzkodas, lai taupītos vakaram, kad ar saulrietu dzīve iegūst otru elpu, cilvēki bauda novakari un labā kompānijā ēd pamatēdienu – sātīgu, bet tādu, kurā netrūkst svaigu dārzeņu un garšvielu. Ēšanas priekus pavada vīna malks un garas sarunas, jo miegs nevienam vēl ilgi nav prātā.

Vēderu neapmānīsi

Iespējams, tieši dienvidu zemju tradīciju spārnoti, cilvēki arī pie mums arvien biežāk aizmirst par pusdienām, aizbildinoties ar steigu un cerot ar sīkām uzkodām un našķiem, čipsiem un šokolādes tāfelīti apmānīt vēderu. Dažs izvēlas augli un apgalvo, ka tas ir viegls un veselīgs pusdienu aizstājējs, cits iedzer kafiju un steidz pie darbiem, pārmetoši noraugoties tajos, kas atļaujas iet pusdienās. Jo lielāks censonis, jo vairāk skaidrs, ka arī viņš par sūro darbu reizumis ir pelnījis kādu apgalvojumu. Našķis seko našķim, viena kafijas tasīte otrai. Gaidītā enerģijas pieplūduma tomēr nav, spēku sāk trūkt, darbs nesokas, kā cerēts, arī kolēģi sāk kaitināt. Kad tāds beidzot nonāk mājās, viņš apēd sātīgas vakariņas un atslīgst krēslā ar sūri grūti nopelnīto čipsu paku klēpī. Jo tuvāk nakts, jo vairāk visas apņemšanās zūd. Ledusskapis tiek virināts vēl pēc pusnakts, lai nogrieztu desas šķēli vai izēstu aizsākto saldējuma trauku. Pilnais vēders tā vien aicina uz gultu, bet salda miega vietā, visdrīzāk, viņu gaida murgos pavadīta nakts, lai no rīta pamostos ar sāpošu galvu un sliktu sirdsapziņu, ka skaistās dienas apņemšanās lauztas un viņš kārtējo reizi ļāvies kulinārām pārmērībām.

Pusdienas ir velti piemirsta ēdienreize. Tās baro, silda, sniedz enerģiju atlikušajai dienai, strukturē dienu tā, lai tā noslēgtos ar veselīgu nogurumu un labu miegu, kas garantē labu atpūtu gan mūsu prātam, gan miesai.

Kompleksās pusdienas – tradicionālie ēdieni – priekšrocības

Ikdienas steigas dēļ pusdienu pārtraukums bieži vien izpaliek. Daudzi izvēlas apēst kādu nieku, paliekot pie rakstāmgalda un neatraujot skatienu no ekrāna, nemaz nerunājot par to, ka viņi varētu piecelties un izkustēties, vismaz aizejot līdz skaisti servētam pusdienu galdam, sajust ēdiena smaržu, izbaudīt gardu kumosiņu uz mēles un dalīties gastronomiskās sajūtās ar apkārtējiem vai vienkārši pārmīt dažus vārdus. Laika trūkums nav aizbildinājums. Visus ēdienus var pasūtīt uz biroju. Kompleksās pusdienas aiztaupīs laiku, kuru nāktos veltīt ēdiena izvēlei, bet dienas piedāvājums gādās par nelielu pārsteigumu darba rutīnas viegli nomāktajam garam.

Eiropā veiktas aptaujas rezultāti liecina, ka teju puse cilvēku šādu ekstru neatļaujas. Viņi steidzīgi iemet mutē kādu kumosu, lai taupītos vakaram, kad atļaujas kārtīgi pieēsties. Vīriešiem šāds niķis piemīt biežāk nekā sievietēm. Taču siltas pusdienas un pusdienu pārtraukums ir tās lietas, kuru mūsu organismam ļoti pietrūkst.
Sātīgu pusdienu piedāvājumam par labu runā fakti – Barības uzņemšanai vispiemērotākā ir diena.

Bioloģiski raugoties, mēs esam tāda pati radība kā jebkura cita – aktīvi dienā un pasīvi naktī. Jo vēlāka vakara stunda, jo mazāk organisms spēj sagremot uzņemto ēdienu. Mūs regulē iekšējais pulkstenis un hormoni, kas vakarā liek justies nogurušiem. Ritmu pagriezt pretējā virzienā nav mūsu spēkos. Cilvēkiem, kas strādā nakts darbu un vēlu naktī ēd pamatēdienu, daudz biežāk novēro kuņģa un zarnu trakta problēmas, kā arī lieko svaru. Kas pusdienu ēšanu atliek uz vēlu vakaru, pieprasa no sava ķermeņa aktivitāti laikā, kad tas jau alkst nakts miera.

Sātīgs ēdiens

No dažas labas radības mēs tomēr atšķiramies – ja govis, aitas vai zirgi var pa mazumiņam ēst visu cauru dienu un vēl naktī, tad cilvēks iekārtots tā, lai ēstu lielākas porcijas, bet ar pauzēm pa vidu. To nosaka fizioloģija – cilvēka kuņģis attiecībā pret zarnu traktu ir lielāks. Tas grib būt piepildīts, bet sagremošana prasa laiku un enerģiju. Tādēļ arī daba mums liek ēst lielākās devās un ar garāku starpbrīdi, bet darba pārtraukums un kārtīgas pusdienas mums ir piemērotākas nekā našķi ik pēc laiciņa.

Siltas pusdienas sniedz vairāk barības vielu

Gaļa un lielākā daļa dārzeņu ir termiski jāapstrādā, citādi tie ir grūti sagremojami. Taču sautēti tie sniedz daudz vērtīgu barības vielu, balastvielu un vitamīnu. Tie arī ir aromātiski un labāk garšo. Sviestmaizes ar desu un sieru nevar aizstāt pusdienas – tajās ir daudz kaloriju, bet pēc īsa brīža kārojas atkal kāda našķa, jo kuņģis nav bijis piepildīts. Siltas pusdienas dod sāta sajūtu. Darbā aizņemts cilvēks pie tām visvieglāk var tikt, pasūtot pusdienas uz biroju.

Kārtīga ēdienreize palīdz kontrolēt svaru un pat novājēt

Pētījumi rāda, ka trīs ēdienreizes dienā nāk par labu ķermeņa svaram – priekšpusdienā apēstas sātīgas pusdienas ļauj saglabāt slaidu figūru un nerada bada sajūtu novakarē. Tādēļ nevajadzētu galveno ēdienreizi atlikt uz vakaru.

Pilna šķīvja skats jau vien sniedz sāta sajūtu

Vēl viens aspekts, kas runā par labu pusdienām iepretim našķiem un kraukšķiem cerībā tādējādi regulēt savu svaru, – bagātīgu pusdienu šķīvis rada ilgāku sāta sajūtu. Eksperimentā ir noskaidrots, ka cilvēki, kas, ēdot zupu, skatījās uz fotogrāfijām ar gardu maltīti lielā šķīvī, pēc vairākām stundām jutās sātīgi paēduši – atšķirībā no tiem, kas ēdot vēroja foto ar kādu nieka uzkodu uz šķīvja. Mūsu smadzenes tā ir iekārtotas, ka par sātu signalizē ne tikai kuņģis, bet arī pieredze, tostarp vizuālā. Ābols un jogurta trauciņš sāta pieredzes stāstu smadzenēs neglabā – atšķirībā no bagātīgu pusdienu piedāvājuma.

Mierīgi baudīts ēdiens mazina stresu

Daudziem cilvēkiem darbs ir saistīts ar stresu, bet pārtraukums dienas vidū palīdz ķermenim samazināt stresa hormonu, tostarp adrenalīna un kortizola, līmeni. Tādēļ pusstundas pārtraukums dienas vidū ir ļoti nepieciešams. Stress nav jānoēd. Ir nedaudz jānomaina vide, jāatslēdzas no darba problēmām un nesteidzīgi jāizbauda maltīte. Tad arī pēcpusdienā darbs būs efektīvāks. Ja nav laika iziet ārā, galdu var servēt arī darbavietā, pasūtot pusdienas uz biroju, tostarp kompleksās pusdienas, kuru ēdienkarte būs profesionāļu veidota un tādēļ nodrošinās uzturvielām bagātu maltīti.

Ēdienu piegāde birojā vai mājās – kompleksās pusdienas vai pusdienas no dienas ēdienkartes.  – VisiĒdieni.lv